casey40
profili

  • beyazların zencilerden daha zeki olması

    kölelikle veya eğitimle açıklanamayacak bir gerçektir. "genetik yapı aynı sonuçta herkes eşit" demek de, hayatında değil ileri genetik, temel biyoloji bile görmemiş olmayı gerektirir.

    kölelik dediğimiz şey zencilerle değil, slavlarla başlamıştır, hatta kelimenin avrupa'daki bir çok dildeki kullanımı da slav kökenlidir, ingilizce slave, almanca sklave, hatta en temel kökenindeki latince'de direkt sclavus, yani slav halkı kullanılmaktadır.

    zencilerin köleleştirilmesi 1620 yılında başlamıştır ve diğer zencilerin fethettiği kabiledekileri satması temellidir. yani slavlar çok daha uzun süre köle olmalarına ve direkt kendilerine saldıranlar tarafından köleleştirilmelerine rağmen, ortalama iq açısından zencilere ve hatta diğer beyaz ırklara kıyasla çok daha ileridedir. ayrıca köle olan zencilerin tüm zenci nüfusuna oranı da çok küçüktür.

    ki beyazlar en zekiler de değildir, güney doğu asyalılar en yüksek iq'ya sahiptir. sonrasında gelen en zeki doğu ve kuzey avrupalılardır (belarus ve finlandiya). tayvan'daki eğitim çok aşmış olduğu için değil, genetik sebeplerle bu sonuçlar çıkmaktadır. japonlar istedikleri gibi çin ve tayvan'dan köle getirmekteydi, ki bu tayvanlıların zekasının gerilemesine sebep olmadı.

    son dönemde özellikle ırkçı olmamak için "herkes eşit" gibi saçma bir inanış yaygınlaşsa da, diğer tüm memelilerde olduğu gibi insanlarda da ırk farkları vardır ve bu yaşadıkları coğrafya, beslenme şekilleri, alan hakimiyeti gibi farklı sebeplerle oluşmaktadır. yoksa okyanusya'da uçağa mızrak atan adamla parçacık fiziği profesörü kişinin aslında aynı zekada olduğunu, diğerine fırsat verilmediği için böyle olduğunu söylemek mümkün değildir. aynı ailedeki kardeşlerin bile arasında uçurum olabilirken farklı kıtalarda herşeyin eşit gelişmesini beklemek mantıklı olamaz.

    dolayısı ile nasıl beyazlar "ya zeki de olsalar bizimki daha büyük" diye kendilerini avutuyorsa, aynısını zenciler de beyazlara karşı yapabilir. genel olarak bakarsak, penis boyu büyüdükçe zeka düşmektedir. tabi ki bu causation/correliation ikilemine tabi de olabilir.

    bu yazıyı da bir arkadaşa yazdırdım ben, yoksa benim kafam hiç almıyor böyle şeyleri. ben gidem de reis mitingine katılam.

  • plaka için arsa sattım o arsa şimdi 20 milyon tl

    (bkz: sikilmiş götün davası olmaz)

    sikizyüzbin dolara plaka alan gerizekalıyla birlikte yaptığınız yanlış yatırımın ceremesini istanbul halkı neden çeksin? bende zamanında 15000 bitcoin almak yerine o parayla ekmek almıştım, ekmek fiyatı 170 milyon tl olsun o zaman.

  • aşırı cinsiyetçi avm reklamı

    her sike cinsiyetçi diyerek duyar kasanları ortaya döken reklamdır. evdeki tadilat işlerini %99 erkek ve makyajı %99 kadın yapar. kalan %1'i her şekilde istisna kabul etmek zorundasınız, babama makyaj fırçası, ablama darbeli matkap şeklinde reklam yapılsa o zaman da dalga geçersiniz zaten. burada cinsiyetçi bir şey yok, durum bu.

  • otomatik vitesin zeka geriliği yapması

    ülkedeki en zeki kişilerin taksiciler ve dolmuşcular olması gerektiğini ortaya çıkartan müthiş tespit. ancak taksiciler zekalarından çok başka özellikleriyle ortak bilinçte yer alırlar.

  • cinlere inananlar sınır dışı edilsin kampanyası

    "istersem buzdolabı poşetinin, yeniden dirilmiş ve insanlığa huzur getirecek bir aztek tanrısı olduğuna inanayım bundan size ne amına koyim?"

    hah işte tüm sorun da tam olarak burada yatıyor. mesela bu mübarek ramazan gününde oruç tutan birisine gidip "ya kardeş aslında bu poşet insanlığa huzur getirecek aztek tanrısı, boşuna tutuyorsun orucu" dersen, o poşeti prezervatif yerine kullanıp seni orucunu bozma pahasına sikiverir.

    işte o adam cine inanan, cinci hocaya çocuğu olmadığı karısını götürüp, cinci hocanın çocuğunu kendi çocuğu zanneden adam. o adamı sınır dışı edecekler diye mi savunuyorsun? burada adamın bahsettiği islam inancı gereği defacto olarak cinin varlığına inanan değil, cinlerle iletişime geçmeye çalışan, onlardan medet uman, yani aslında mürted olmuş ancak bunu bilmeyen süper hiper mega yobazlar.

  • pizzagate

    "somut delil yok"; e zaten ortada somut delil olsa burada tartışılmaz, mahkemeyle çözülürdü. mesela o.j. simpson'ın da karısını öldürdüğüne dair somut delil yok, bazı hükümetlerin devleti soyduğuna dair de somut delil yok, peygamberlerin yaşamış olduğuna da somut delil yok. hatta kendi öz babanın öz baban olduğuna dair bile elinde somut delil yok, kaşın gözün benziyor diye budur diyorsun.

    "ny times yalanladı"; son dönemin en ünlü pedofili vakalarını inceleyin, vatikan'dan epstein'e, westminster'dan operation doublet'e kadar hepsini zamanında büyük medya kuruluşlarından bazıları yalanladı. rıza zarrab'ı da mesela atv aklamıştı, o zaman o da suçsuz?

    "bağlantı kurmak için çok kasıyorsunuz, bunlar anlamsız, normal paylaşımlar"; tamam diyelim ki öyle, bu normal paylaşımları niye paylaşanlar sildiler, bazı hesapları niye tamamen kapattılar? madem bunlar normal, adamların espri anlayışı bu, ortada herhangi bir sorun yok, adamlar neden bunları örtbas etmeye çalışıyorlar?

    "koskoca dünyada herkes bir olup bu işin üstünü mü kapatmaya çalışıyor"; zaten eğer reddit'te bu işin üstü kapatılmaya çalışılmasaydı, bu olay normal bir komplo teorisi olarak geçip gidecekti. comet pizza'nın sahibinin açıklaması "zamanı geldiğinde olayların gerçekten ne amaçla yapıldığını açıklayacağım", size de cuma günü açıklanacak kabataş görüntüleri gibi bir his uyandırmıyorsa bu açıklama, bunca sene boşuna yaşamışsınız.

    "buna inanıyorsanız lizart people'a, amerikan'ın aya çıkmadığına, dünyanın düz olduğuna da inanmanız gerekir"; yani eğer kuran'a inanıyorsan cübbeli ahmetin sattığı kefene, tayyip'e dokunmanın ibadet olduğuna, bağdadi'nin ve fethullah'ın mucizelerine de inanman gerekir gibi bir mantık bu. coğrafya öğretmenin karayiplerin yerini yanlış biliyor diye matematik öğretmeninin 2+2=4 demesinin yanlış olduğunu iddia etmek gibi bir şey bu, aralarında herhangi bir bağ, ilinti, korelasyon yok.

    pedofili çok yaygın bir sapkınlık. sadece ülkemizde değil, bir çok yerde fazlasıyla yaygın. ekonomisi bunun üzerine kurulu ülkeler var lan dünyada. epstein skandalı ve diğer tüm skandallar ilk ortaya çıktığında da "yok yea, olur mu yea" diyenler vardı. bu daha önce dünya üzerinde hiç olmamış, ilk defa ortaya çıkan bir durum değil, yakın tarihte bile onlarca öncüsü olan bir olay.

    bak şöyle düşün, dünya üzerinde seks yapan insan sayısı ile porno film sayısını kıyasla, şimdi de pedofili olanlarla internette çok kolayca ulaşılabilen pedofili içeriği kıyasla, aralarındaki oranı kur, bu içerik varsa, bu içeriği yapan birileri olmak zorunda, dijital veri random olarak bu görüntüleri oluşturmuyor, bazı pedofililer bunu yapıp kayıt ediyorlar. bu bazı pedofililerin bunu yapabilmesi için belli oranda güç sahibi olmaları lazım, ki kısa sürede yakalanıp hayatları kaydırılmasın. direkt olarak clinton'lar işin içinde olmasa bile, onlara yakın ve onların nüfuzundan faydalanabilecek birisi, mesela podesta, bu işin içinde olamaz mı?

    işte ortaya çıkartılan şeyler, podesta'nın pedofili olduğu bilgisiyle, bunu nerede yaptığını araştırmaya dayanıyor. yani bir mekan seçilip mekandan insanlara ulaşılmıyor, bir pedofiliden yola çıkılıp mekana, mekandan diğer müşterilere ulaşılıyor. lan silah başına 12 dolar kar etmek için bu adamların sahra altı afrikasında iç savaş çıkardığına inanıyorsunuz da, milyonlarca satılan ve her bir tanesi yüzlerce dolara satılan pedofili içerik için 20-30 çocuğun hayatını karartacağına mı inanmıyorsunuz cidden?

    olayın içinde clintonlar var mı, obama var mı, trump bağlantılı mı şu etapta bilinemez. ama podesta'nın bir pedofili olduğu, comet ping pong üzerinden kurban veya müşteri bulduğu çok büyük olasılıkla gerçek. bak tekrar hatırlatıyorum, clinton'ın pedofiliden hüküm giymiş epstein'ın lolita express isimli jetiyle orgy island isimli adasına en az 26 kere gittiği kayıtlı bir şekilde biliniyor. ben 26 kere ensar vakfına gitmiş olsam öylesine takılmaya, benden şüphe etmez misin?

    hadi hepsini geçtim, italyan pizza restoranı işletmecisi adamın bile maillerinde bu kadar sauca, pizza, cheese, pasta geçmez lan. bunların neyin şifreli konuşması olduğu biliniyor, tabi bunu sen-ben bilmiyoruz da pedofililer kendi aralarında nasıl kodladıklarını açıklıyorlar. bak maillerin bir kısmı burada;

    https://truthearth.org/…ls-warning-very-disturbing/

    "a pıe ın theır face: gop big tells kid-sex pics he’s too busy to hear their stories of abuse because he was late to thıs important pizza party" lan adam daha ne yapsın, iğfal sırasında videosunu çekip attachment olarak mı göndersin mailde anlaman için?

    yani ortada en az bir adet pedofili yüksek seviye bürokrat, pizzacı olduğu halde washington'ın en etkili 50 kişisinden birisi olan bir pizzacı, bol bol kodlanmış mesajlar ve normal şartlar altında asla olmaması gereken şeyler var. yakın tarihte olmuş ve ortaya çıkmış onlarca skandalı da göz önüne alırsan, "amerika'da pedofili yoktur" demek gibi bir şey bu olayın olmadığını savunmak. tekrar söylüyorum bu mailler olayın clintonlarla falan ilgisi olduğunu kanıtlamıyor, ama clinton'ın 2016 kampanyasının başındaki adamın pedofili olduğunu kanıtlıyor. kalanının ne olduğunu öğrenmek için insanlar her tarafı didik didik etmeye çalışıyorlar. comet ping pong bu olayla alakalı da olmayabilir, ama bu podesta'yı aklamaya yine yetmez.

    tl/dr: elde var podesta, başka ne var o araştırılıyor

  • pkk'lı cenazelerini tuvalette teşhir etmek

    nerede vurulduysa orada göstermektir. başka yerde etkisiz hale getirip tuvalete taşıyarak sergilemiyorlar.

    teröristler kadın kıyafeti ile yeterince kamuflaj sağlayamayınca sanıyorum ki bok taklidi yapmayı denemişler, her ne kadar daha gerçekçi olsa da, başarılı olamamışlar.

    cesede işkence diye götünden terim uyduranlara da, iddiasını kanıtlamayan orospu çocuğudur demekten başka yapacak bir şey yok. cesede zaten işkence edemezsin de, cesede zarar vermek telvis etmektir, askeri bir suçtur, kanıtlanması durumunda da türk silahlı kuvvetleri cezalandırılır. ortada kanıt yokken, götten uydurmak ise bunların ata sporu olduğu için zaten şaşırdığımız bir şey değil.

  • ekşi sözlük'te yakışıklı erkek olmaması

    sabah havalimanına indim, beni alacak arabayı beklerken karşı cinse mensup birisi isterseniz bırakayım sizi merkeze dedi. türk kızı bana bir yere bırakma teklif etti, düşün artık ne kadar yakışıklıyım.

  • tıbbın yaşam kalitesini artırmadığı gerçeği

    dişi apse yaptığında ağrı kesici ve antibiyotik yok diye(yok derken, ulaşma şansım hiç bir şekilde yoktu, hiçliğin ortasındaydım) ağzının tavanını bıçakla parçalayıp suyla çalkalamak zorunda kalan birisi olarak söylüyorum ki, seni sikerim kalbini de kırarım.

    bu arada bu yaptığım acıyı azaltmadı, ki bıçakla ağzımı yarmak apseden daha az acı veriyordu, sadece enfeksiyonu akıtıp şişliği biraz azalttığı için çenem açık dil dışarıda gezme derdinden kurtuldum, alt ve üst dişlerim birbirine değecek kadar ağzımı kapatabiliyordum.

    ha sen şimdi hafif bir rüzgar yedikten sonra duşa girip majeziği alıp hafif bir şeyler dinleyerek dinleniyorsun ya baş ağrın geçsin diye, işte o majezik olmasa ne yapacağını bilemez müzik dinlediğin kolonları götüne sokarsın. ki bak daha ciddi ilaçlardan falan bahsetmiyorum, vertigo hastalarının normal bir şekilde yürümelerini sağlayan, astım hastalarının nefes almalarını sağlayan, diyabet hastalarının kollarının bacaklarının kesilmemesini sağlayan şeylerden bahsetmiyorum, her insanın bir noktada aldığı ilaçlardan bahsediyorum.

    daha ne yapsın lan tıp yaşam kaliteni artırmak için, cuma akşamları sana kobe bifteği yedirip senfoni dinlettikten sonra rusa mı götürsün istiyorsun?

  • chp iktidar olursa hayatımda ne değişecek

    senin hayatında çok bir şey değişmeyecek, sen zaten kendi hayatını sikip bırakmışsın.

    ama çocukların o okullardan mezun olduklarında, "iş yok, suriyeli çalıştırıyoruz" denilerek açıkta bırakılmayacaklar.

    kızın mesela okula giderken dolmuşta, otobüste onu taciz eden olduğunda susup sineye çekmek zorunda kalmayacak, şikayet ettiğinde "bilmemne vakfının kapıcısının sınıf arkadaşı" diye olay örtbas edilmeyecek.

    oğlun hayatta bir yere gelebilmek için herhangi bir teşkilata gidip üye olmak zorunda kalmayacak.

    en önemlisi, ikisi de hayata "kömür-makarna" ekseninde bakmayacakları bir eğitim alacaklar. chp bu yardımları yapamayacak, çünkü bu yardımları yapmak için, onların parasını kalanlardan çalmak gerekli, ama mesela kimse bu kadar çalamayacağı için daha iyi bir ekonomide yaşayacaklar.

    veya yurtdışında okuma şansları olursa, teröre yardım eden ülke statüsünde görüldükleri için başvuruları en alta atılmayacak.

    sen tüm hayatın boyunca zaten senin hayatını sikmeye and içenlere oy vermişsin, kendi çabanla da iyice bok etmişsin. chp veya herhangi bir başka parti iktidara geldiğinde sana boğazda yalı, altına özel şöförlü bentley verip al yanında bulunsun diye cebine her ay 1.000.000 dolar koymayacaklar. ama eğer bu düzen değişmezse, senin çocuklarının da senin yaşadığından daha iyi bir hayat yaşama şansı olmayacak.

    nasıl olsa bugüne kadar kendini düşünüp, kendi iyiliğin için bir şey yapmamışsın. bari bundan sonra çocuklarını düşünüp, onların iyiliği için bir şeyler yap.

    herhangi bir chp parti teşkilatından kimsenin gelip sorunlarını dinlememesi çok büyük bir hata, bu konuda haklısın. ama chp'nin, her şehirdeki her eve ulaşması şu an için mümkün değil. iktidar olduktan sonra hala yapamazlarsa, o zaman sorarsın hesabını elbette.

  • cumhurbaşkanımız sallanmadı diye sevinen adiler

    sallansa daha çok sevineceklerdir.

  • yazın ankara'da yapılabilecek güzel aktiviteler

    ya cidden yemin ediyorum üzülüyorum size. ankara'da yapmak isteyip de, denize karşı içmenin haricinde, neyi yapamadınız lan? zeka ve vizyon o kadar sınırlı ki, antalya'ya gidin, izmir'e gidin diyorlar. düşün bak oralarda yaşayan yerliler yazın neminden sıcağından kaçmak için karadeniz'e giderken, bu sığırlar oraya gidin diyorlar. şimdi sen bu adamı nereye götürürsen götür bu sığır antalya diyecek, izmir diyecek, adamın dünyası bu kadar çünkü.

    şimdi buraya yapılacak bir milyon şey yazarım, uçuş brovesinden biniciliğe, skydivingden airsoft'a, spelunkingden tırmanışa, ama ona da verilecek cevap "e para mı var bunları yapacak", lan sikik bunları istanbul'da, izmir'de belediye etkinlik olarak mı düzenliyor? bir aktiviteye ayıracak paran yok, zamanın yok, sonra kalkıp burada yapacak bir şey yok yeaa diye konuşuyor at ağızlı. antalya'da %75 nem altında 42 derecede denize gir, plajda yat, karpuz ye, karıya kıza bak, iki bira iç, git yat, adamın aktivite, etkinlik anlayışı bu.

    kültürel etkinlik istiyorsan da onlarca müze, tiyatro, enstelasyon, gösteri, sergi, konser var. her gün bir tanesine gitsen bütün yaz bitiremezsin zaten. ki mesela istanbul'a kıyasla hepsi en fazla 20 km'lik bir çap içerisinde, istanbul gibi itin öldüğü yerdeki konsere gitmek için 5 vasıta değiştirmene de gerek yok. ha ama diyorsan ki "justin bieber gelmiyor ankara'ya nası dinliyiiiim", o gelmesin diye zamanında ulu önder burayı seçmiş zaten.

    dolayısıyla ya paranız yok aktiviteye ayıracak dolayısıyla yapamıyorsunuz, ya arkadaşınız yok gidip birlikte etkinlik gezebileceğiniz. tahminim çevrenizi de kendiniz gibi "sakarya'ya gidek içek, tunalı'ya falan geçeriz gece sarhoş garı vardır" kafasındaki insanlarla doldurduğunuz için yazın en iyi aktivite denize karşı içmek size göre. 5 milyon insan yaşıyor lan burada embesil, kapitalizmin olduğu yerde bu 5 milyon insana binlerce farklı aktivite sunulmayacak mı sence?

  • hdp'li vekilin 60 pkk'lı ile konuşma kaydı

    evet silahsız sivillerin katledilmeden önceki konuşması diyen dalyarak da geldi. bu silahsız siviller geçen hafta içerisinde onları almaya gelen ambülansa ananın amını kullanarak mı ateş ettiler sayın amına koduğum? 9 sivilin olduğu binada ve sokağında toplam 60 silahlı militan olması hakkında konuşma, onlar sivildi diye yalan söylemeye devam et haysiyet fukarası.

    ülkede zaten sizden başka bu yalanlara inanan yok da, artık diğer ülkeler bile inanmıyor. bu kadar seri ve kolaylıkla aksi kanıtlanabilir yalanlarınız ortaya çıktıkça, 80-90 dönemindeki asit kuyuları, asker mezalimi de artık yalan olarak algılanmaya başlıyor ve herkesin sadece pkk'dan değil genel olarak kürtlerden nefret etmesine sebep oluyorsunuz.

  • hafta sonu eşiyle english home gezmesi yapan adam

    toplasan 3 bornoz 2 nevresim 2 kırlent var o mağazada, bunu kaldıramıyorsanız eğer boşanın, çünkü daha bunun mango'su, zara'sı var. bahçelievler mango önünde bekleyen erkekler arasından 5 adet müzik grubu, 3 adet halı saha turnuvası çıktı, bazılarımız bir araya gelip tekstil işine girdik sırf bu zulm bitsin diye. adamlar mağazanın yanına banka açtılar beklerken sıkıntıdan hisse alıp satanlar broker oldu orada. zaman geçsin diye park eden arabalara yardımcı olayım derken değnekçi olanlar var.

  • ankara soğuğu

    lan bunu erzurumla falan kıyaslarlardı, adam gelmiş izmir diyor. 2 derece olan izmir diyor. açık güneşli 2 derece izmir. bizim nisan ayımız yani.

    bak benim çiğdem sevdalısı güzel kardeşim, kapalı otoparkta duran arabanın camlarının içten donduğu bir soğuktan bahsediyoruz. kapalı otoparka iniyorsun, 3 gündür çalışmamış arabanın önce dışarıdan tutmuş buzunu kazıyorsun, sonra arabayı çalıştırıp camın içeriden tutmuş olan buzunun çözülmesini bekliyorsun.

    daha haftasonunu izmir'de geçirmiş ve gömlek+palto ikilisi ile mutlu mesut gezmiş bir ankaralı olarak, havalimanına iner inmez bavuldan kazağımı ve atkımı çıkartarak şehre giriş yaptım. sonra eve gelip yukarıdaki manzarayla karşılaştım. hani sen ısınamadım diyorsun ya, işte biz kasım'dan beri zaten ısınamıyoruz ama bunu kabullendik, şu anda eklem sıvılarımız donduğu için hareket etmekte sorun yaşıyoruz ve bu başlık altında şikayetçi olma sebebimiz bu, hayatta kalmak istiyoruz sadece üşümemek değil.

  • 455 teröristin 1 kaleşnikofu ortak kullanması

    okuduğunu anlamayan sik kırıkları için ben yardımcı olayım, sadece bugün açıklanan cizre'de ele geçirilen kalaşnikof sayısı 1. 15 kişi de yine bugün öldürülmüş. daha öncesinde yayınlanan görüntüleri izlediyseniz, asker vurduktan sonra gidip toplamıyor artık, bir tane embesil fazla yaklaşmış olmalı ki tüfeği ele geçirileceği kadar yakına düşmüş.

    devlet katliam yapıyor diyordunuz, adamlar resmen kill cam yayınladı göt oldunuz, bu görüntüler insanlık dışı ölenlerin aileleri var diye kıvırdınız. şimdi de haberi ya götünüzden anlıyorsunuz ya da çarpıtmaya çalışıp öldürülenler sivildi demeye getiriyorsunuz, iki seçenekte de sike sürülecek akıl yok sizlerde.

  • 2016 ekşi sözlük barış bildirisi

    orospu çocuklarından oluşan terör örgütü silah bıraksın, barış olsun. bunu ülkede herkes istiyor.

    ama pkk silahlanmaya devam etsin, doğu'da kafasına göre at koştursun, devlet de buna bir şey yapmasın diyenler ancak başını alırlar.

  • arapların rus uçağı için türkiye'yi kınaması

    internette arama yapmayı bilmeyip, "uluslararası ajanslarda yok yea" diyenlerin önemini de anlayamadığı şeydir. ama olur mu, onlar büyük resmi görüyor, israil elçiliği olan her ülke gibi bunlar da israil kuklası. allahtan ülkemizde yok israil elçiliği falan da kukla değiliz elhamdülillah.

    hani gerçek değil ya, olsa bile hemen açıklaması hazır. bak bakalım gerçek miymiş, değil miymiş. ingilizceniz kıt olabilir arap götü yalayıcıları olarak, o yüzden direkt arapça halini de görebilirsiniz şuradan.

    bir sike düdük değil dedikleri ülke de en zengin ikinci arap ülkesi. adamlara arap beğendiremiyoruz ya lan, şaka gibi. devletin adı dawlat al-ımarat al-‘arabiyah al-mutta?idah, şunu camiye girip söylesem herkes namaz başladı zanneder kıyama durur, onlar da arap mı yea diyor adam.

  • adana'da polisle esnaf arasındaki pompalı çatışma

    başlığı okuyunca masaj salonu bastılar, en pompacı kim diye yarıştılar zannettim.

    5 dakika boyunca, pompalı tüfek, tabanca ve uzun namlulu tüfeklerle birbirlerine ateş açanların kimseyi vuramaması bir yana, çatıya döner bıçağıyla çıkan atanamamış samuray kardeşimizin ne amacı vardı onu anlamadım.

  • türklerin tüm avrupalıları dövecek güçte olması

    (bkz: beyefendiye irlandalı gönderelim)