fenahuyluspazo9
profili

  • finlandiya başbakanı'nın rock festivali fotoğrafı

    türkiye'de olsa, "memlekette bunlar bunlar olurken adama bak, keyif çatıyor" derler ve ben de derim. benim seçeceğim adamın hayatı da haysiyeti de kamu malıdır. oturup geceler boyu çalışacak.

    memleketlerin siyaset anlayışları farklıdır. öyle her sikime özenmek ve bisiklete binen, konsere giden, kadın olan her siyasetçi için ayy bizde olsa oyumu verirdim filan demek de mallık alametidir, benden söylemesi.

  • erkeklerin aldatmama sebepleri

    insan bir hayvan olmadığı için, pek çok iştiyak ve hissini baskı altına alabilir. birini aldatmamak çok büyük bir seciye veya herkesin hayran olacağı müthiş bir özellik olmadığı gibi, birini aldatmak da iflah olmaz bir hain ya da aşağılık bir insan olup kimseyi sevememekle/sevilememekle lanetli olduğunuzu göstermez.

    hepimiz insanız. sırlarımız, gizli tutkularımız filan var. ahlâk denilen şey yalnızca bir kategoriye ircâ edilip de onun üzerinden tanımlanabilecek bir şey değil.

    abartmayın bunları yani bu kadar. abartırsanız başınıza gelir, ya fâil ya da mef'ûl olursunuz. boş da yapmayın "hatun çağırdı da gitmedim" falan filan diye. aman ne büyük meziyet. madalya mı takalım?

  • euro 2024

    türkiye'nin takriben 1200 sayfalık dosyasını, uefa'nın bid evaluation report'unu ve almanların başvuru kitapçığını üstünkörü, hızlı hızlı okudum.

    türkiye'nin dosyası almanların açık ara önünde. türkiye 2.5 milyon biletin satımı ve gerekirse yeniden satımı için federasyon bazında garanti vermiş. türkiye'deki tüm bakanlıklar, onlarca sivil toplum kuruluşu, aday şehir valilikleriyle beraber belediyeler, yazılı niyet mektubu ve taahhütnâme vermişler. devlet; otoyollar, hızlı tren hatları, sağlık, aday şehir altyapıları (metro vs) ve 3 stadyumun yenilenmesi için 70 milyar euro civarında yatırım yapılacağını taahhüt ediyor. uefa ile koordinasyon için federasyon büyük bir tesis yaptıracak, tesislerini büyütecek. türkiye'deki hemen hemen tüm yeni stadlar, bir turnuva takımının kamp merkezi yapılacak. diyarbakır, adana, kayseri, vodafone arena, malatya, saraçoğlu, tff tesisleri ve daha niceleri... türkiye'ye gelen misafirler biletleriyle birlikte şehir içi ücretsiz taşımacılıktan yararlanacak. cumhurbaşkanlığı ve federasyon işbirliği ile turnuva güvenliği için tam garanti sağlanacak ve insan haklarını korumak için bir gözetim kurulu kurulacak (ahsgfngzsv). türkiye aynı zamanda pek çok geliri uefa'ya bırakıyor; eğer türk dosyası seçilirse vergi muafiyetleri ve stadlar için para alınmamasından dolayı uefa bugüne kadarki en kârlı organizasyonunu düzenleyecek. fikrî mülkiyet hakları tamamen uefa'ya ait olacak.

    olimpiyat stadı 92 bin kişilik olacak şekilde yeniden yapılacak. ankara'ya 65 bin kişilik yeni bir stadyum inşa edilirken, antalya stadı da yenilenecek; projeleri hazır.

    dosyada her şey muazzam, ceferin muhtemelen geceleri türk dosyasına sarılıp uyuyordur. ama uefa raporunda türk tarafı ile ilgili bazı çekinceler koymuş:

    - türkiye'nin insan hakları konusunda almanya'nın aksine bir aksiyon planı yok (boş yapmayın aq demek istiyor).

    - olimpiyat stadyumunda 2020'de şampiyonlar ligi finali varken 2021'de temeli atılan bir stadın 2024 yazına yetişmesi kolay görünmüyor (beyninizi skim deme niyetinde).

    - türkiye'nin dosyasında var olan 11 tren hattı, konya metrosu vesaire gibi pek çok şehir içi raylı sistem ve 1000 kilometre otoyol halihazırda yok, üstelik yaşanan ekonomik kriz bu yatırımları riske atabilir (o 70 milyar euro yatırımı bok yaparsınız demek istiyor).

    - almanların tüm stadları hazır, türkiye'nin 2 stadı 0'dan yapılacak.

    - almanya'nın otel kapasitesi türkiye'nin üç katı (71 bin - 230 küsür bin mi ne).

    bonus: euro 2024 kurban bayramına denk geliyor; antep'te fransız fıstıkların alnına kurban kanı sürmek için vatandaşlarımız onlayn olacak ahsghs, hayali bile muhteşem ya.

    akıl almanya, para türkiye diyor. uefa parayı seçerdi ama kriz sebebiyle risk almaz, almanya kazanır. zaten bizimkiler sussun diye şampiyonlar ligi finalini, süper kupayı filan verdiler. bizimkiler görmemiş olduğu için aynı anda olimpiyatlar, süper kupa, dünya kupası ve uefa finali için başvuru yapıyor, sonra da niye alamadık diye üzülüyor sgsgg.

  • ingiliz aksanının çok gıcık olması

    ingilizlere bu konuda ben biraz acıyorum. senin anadilini, senin ülkenden başka bir kıt'aya göçüp orada dejenere bir şekilde konuşanlar, politik iklimde kendilerinin baskın hale gelmesiyle, aslında senin olan şeyi kendilerine mâl etmişler.

    yani aslında komik ve gıcık olan amerikan aksanıdır, ingilizlerin konuştuğu şekil esastır. ama millet ingilizlere güler. elin nijeryalısı amerika'da tahsil görüp ingiltere'de şekil yapar filan, garip.

  • petrol bitince arapların ne yapacağı sorunsalı

    bae ve katar gibi ülkeler bunun farkında oldukları için digital marketing, inovasyon gibi alanlara yöneliyorlar. meselâ en azından popüler spor kulüpleri satın alıyorlar, çevreci şehirler kuruyorlar, milyar dolarlar harcayıp yapay zeka firmalarına ortak oluyorlar veya ne bileyim, yeni enerji kaynakları araştırmak için eşek yüklü fonlar ayırıyorlar. hizmet sektöründe zaten aşmış markaları var; bilhassa hava taşımacılığında: işte qatar airways, emirates airline, bunlar dünyanın en lüks ve popüler vip taşımacılık icrâ eden markaları.

    bu konuda geri zekâlı olan iki ülke var: kuveyt ve suudîler. suudîler tüm parasını ve hayallerini iran'ı yok etmek ve onun doğal kaynaklarına çökmek üzere kurguluyor. ekonomileri yavaş yavaş babayı almaya başladı. amerika'ya tek kalemde 350 milyar dolarlık silah siparişi geçiyorlar, millî gelirlerinin yüzde 10'unu savunmaya harcıyorlar. ki, geçenlerde ruslara da sus payı olarak s-400 siparişi geçtiler.

    suudîler iç savaşla parçalanacak ama ötekilere bir şey olmaz muhtemelen. zaten bae ve katar, enteresan bir şeriat/batı kanunları kombinasyonu uyguladığından, millet orada yaşamaya can atıyor avrupa'da. suudîler bu konuda çok katı ve bir çekiciliği de yok. meselâ cidde bugün fransızlarda olsa, dünyanın en güzel sahillerinden birine sahiptir, bir sürü turist çeker. ama dediğim gibi özellikle bae'ye hiçbir şey olmaz; çünkü yakın amerikan müttefiki olmasının yanında, kendisi müthiş bir de soft power'a sahip. son günlerde eski cia, kgb ajanlarından müteşekkil bir casusluk ağı inşa ettiklerine dair haberler çıktı. bae'nin bir de internette geniş bir hacker/troll organizasyonu vardır.

    çok bae yalıyormuşum gibi oldu, farkındayım.

  • josef de souza dias

    hakkındaki teklif red filan edilmemiştir zira ortada böyle bir teklif yoktur.

    3 senedir yerlerde sürünen ve gerek lokal gerekse evrensel anlamda hiçbir başarısı olmayan bir kulüpte, aman aman bir top oynamamış düz bir dos'u, bir premier lig kulübünün alınan paradan fazlasına (11 milyon euro) satın alacağına inanan cidden gerizekâlıdır ve şunlara da inanmıştır:

    (bkz: mayıs'ta transferler bitecek)

    (bkz: vitor ben gidene kadar takımın başında kalacak)

    (bkz: ersun yanal'ı getirmeyeceğim)

    (bkz: aykut kocaman bu kulüpten içeri giremez)

    (bkz: üç yıl üst üste şampiyon olacağız)

    (bkz: ersun'un ses kaydını sızdıranları bulacağız) (meğerse azizmiş).

    (bkz: oğuz kaan'a manchester city beş milyon euro verdi)

    (bkz: nani'ye 20 milyon euro verdiler satmadım)

    (bkz: kasada 100 milyon euro var istersem harcarım)

    (bkz: finansal fair play'i ben istedim)

    (bkz: ibrahimovic'e 10 milyon euro teklif ettik)

    (bkz: iki güne kadar forma sponsorunu açıklarız) (hani aq?)

    (bkz: bu hafta içerisinde dört transfer yapacağız) (loldado ve giuliano geldi, kalan 2'si nerede?)

    edit: gençlik, göt olmak üzereyim. inşallah olurum. lütfen yönetim son dört yılda ilk kez doğru bir şey söylemiş olsun. ama oldukça şaşırtıcı yine de.

  • gelişmiş ülkelerde monarşi var

    gelişmiş ülkelerde monarşi var, evet ama bu monarşiler parlamenter demokrasi ile yönetiliyor. mutlak monarşi yok yani. eğer bir monarşi demokrasi ise, o zaman parlamenterdir. monarşilerde başkanlık falan olmaz, çünkü başkanlık devlet başkanının hükûmet lideri olmasıdır. monarşilerde monark hükûmet lideri olursa, o zaman demokrasi değil, mutlak monarşi olur.

    erdoğan'ın bilmediği konularda konuşmayı bırakması lazım. o kadar danışmanı var. uyarmıyorlar mı hiç.

  • donald trump

    amerikan başkanının yetkileri bu ülkede hep küçümseniyor. hâlbuki yetkileri gitgide artıyor bu arkadaşların. başkan bush falan kongreye sormadan bir sürü örtülü operasyon yapmıştır, onu bunu bırak, başkan johnson vietnam savaşı'nda generallerini bir odada toplayıp askerî harekâtları idare etmiş, hatta hava operasyonlarıyla vurulacak hedefleri dahi bizzat kendisi seçmişti. amerikan başkanları da bir nevi karar* hükmünde kararnâme (executive order) ile bir sürü kurum kurar, lağveder, bir sürü şeyler yaparlar.

    yok federal court şunu dedi, yok bu bunu dedi. amerika'da çoğu zaman başkanın dediği olur. sanki ilk defa trump yapıyor bunları. amerikan solu kafayı yedi bu adam başa geçti diye, o yüzden pislik yapıp duruyorlar, olay o. sanki müslümanlara bayılıyorlarmış gibi konuşmasınlar; obama yönetimine hiçbirinin sesi çıktı mı? obama devrinde islâm dünyası amerikan politikaları sebebiyle en berbat günlerini yaşadı, halen de yaşıyor.

    liberallerin ne kadar iğrenç varlıklar olduğunu buradan anlayabilirsiniz. birkaç ay önce obama drone'la sivilleri ırak'ta vururken mesele olmuyordu. dünyanın en sikko üç beş ülkesi iç karışıklıklar ile mâlûl olduğu için vize verilmemesi (sanki önceden veriliyormuş gibi), baştan yasaklandığı için bir müslüman duyarı yapılıyor. oğlum adam müslüman oldukları için yapmadı ki bunu, iç karışıklıklar yaşandığı için yaptı. katarlıya diyor mu sen gelme diye.

    lanet liberaller ya...

  • doğu perinçek

    rusya yanlısı bir darbe kurgulayarak türkiye'nin kadirov'u olmaya çalışacak adam.

    bu ülkeyi de stratejik avantajını da sikeceğim artık, polonya gibi olduk iyicene, nato hava indirme yaparken rusya karadan girecek girecek aq ülkesine.