hallederizkardesim2
profili

  • bitcoin

    gün geçmiyor ki, yeni bir haber piyasayı etkilemesin, onca sıkıntısına rağmen bitcoin doludizgin ilerliyor ve ilerlemeye devam edecek.

    son dönemlerin konusu olan segwit2x neydi? segwit2x 2017 mayıs ayında imzalanan newyork agreement'da kabul edilmiş bir bitcoin güncellemesidir. bitcoin'in hantallaşan ve bu hantallığa bağlı olarak hem transferi yavaşlayan hem de transfer masrafları artan yazılımına gelecek bir güncellemedir. bitcoinin son yıl içerisinde yüzde 500'den fazla büyüme sergilemesi onun kullanılırlığını ve bilinirliğini oldukça arttırdı. bunun neticesinde bitcoin transferleri çoğaldı ve alışverişlerde kullanılmaya başlandı.

    bitcoin'in temel çıkış amaçlarından biri, minimum transfer ücretleriyle anlık ve hızlı para transferini dünyanın neresinde olursanız olun yapabilmekti. yani bir bitcoin sahibi, başka bir bitcoin cüzdanı sahibine parasını dünyanın neresinde olursa olsun saniyeler içinde gönderebilecek ve bunun için ödeyeceği ücret de minimum seviyede olacaktı. bu şu demek; bankadan çok daha hızlı para transferi, ve bankadan çok daha masrafsız transfer. aynı zamanda blok zinciri açık olduğu için herkes bu transferi görebilecekti, bu da şeffaflık demek oluyor.

    peki gelinen noktada ne oldu? bitcoin ağı artan taleple birlikte hantallaştı, transferler uzun zaman almaya başladı ve transfer ücretleri de daha önce transferinin gerçekleşmesini isteyen kullanıcılar nedeniyle yükseldi. bu transferleri miner'ların onayladığını da bu noktada belirtmek isterim, onlara ödenen meblağlar yükseldi yani. peki bu hantallaşma neden oldu? bitcoin blok zincirinde bloklar 1 mb'lıktır. 1 mb'lık blok dolduğunda kapanır ve bir sonraki blok beklenmeye başlanır. o 1 mb'lık blok için bazen 50.000 sıra olduğunu dikkate alırsak olay iyice zincirlikuyu metrobüs durağında metrobüs bekleyen vatandaşların kapı önünde birikmesi gibi bir hal alıyordu.

    newyork agreement'da abiler toplandı, dediler ki, bu iş böyle gitmez, bizim bitcoini güncellememiz ve geliştirmemiz lazım zira diğer dijital paraların yazılımları bizimkinden çok daha iyi. ne yapalım? blok boyutlarını 2 mb çıkaralım. böylece ağda birikmeler ortadan kalkar, bu da transfer ücretlerini düşürür, hızlı ve ucuz transfer tekrar başlar.

    buna neden olduğunu anlamadığım bir şekilde bitcoincore denilen esas geliştirici ekip karşı çıktı. bir anda yüzde 82 madenci desteğini alan segwit2x güncellemesi ile orjinal 1 mb'cı bitcoin karşı karşıya kaldı. esasında segwit2x güncellemesi bitcoin için olmazsa olmaz derecede hayati öneme sahip bir güncelleme ancak ağın yüzde 100 desteğini alamadığı için çatallanma olması kaçınılmaz oldu. bu çatallanma sonucunda 1 mb ve 2mb bloklara sahip iki ayrı zincir oluşacaktı.

    dün yapılan açıklamayla güncellemeden vazgeçildiği duyuruldu, zira eğer vazgeçilmeseydi bitcoin'in marka değerinin bitmesi ihtimali söz konusuydu. böylece bitcoin ameliyat sonrası iyileşecek ama ameliyattan korkan bir hastanın çok kötü olursam ameliyata gelirim şimdilik aciliyeti yok demesi gibi yoluna eski halinde devam edecek.

    fakat, bu noktada bir önemli konu daha bu sabah ortaya çıktı. yüzde 35 hash gücüne sahip bir ekip biz vazgeçmiyoruz s2x'e geçeceğiz dedi. şimdilik dedikodu niteliğinde olan bu söylentiler gerçekleşirse yine de bir fork yaşanacak gibi duruyor. bu fork daha temiz bir fork olur çünkü bu defa 50+ madenci gücü olmadığı için replay protection'u ekleyeceklerdir. bu konu netleştiğinde buna ilişkin yeniden yazarım,

    şimdilik saygılar.

  • 2017'de yapılacak ab referandumu

    ab destek fonları kesilse, avrupalı yabancı yatırımcı ülkeden elini çekse sürünmekten beter olacak kişilerin ab'ye hayır diyeceğini düşündüğüm referandumdur.