make the world go away21
profili

  • tavla oynayan elini domuz kanı ile boyamış gibidir

    boyle seyleri sozluge tasiyan akilsizlari kim olduguna bakmadan engelliyorum, sozluk okuma kalitem yukseliyor. isi gucu yok cubbeliye baslik aciyor hayatsizlar.

  • enuygun.com yüzünden astana'da mahsur kalmak

    sozlukte gordugum en duzgunce anlatilmis rezaletlerden biri, dolayisiyla 10/10 rezaletten de ote bir olay. sozluk rezalet basliklarinda genelde rezaleti buraya tasiyanlarin da ufak da olsa bir kabahati oluyor ve bunu gizlemek icin bazi detaylarin etrafindan dolanarak anlatiyorlar. bu olayda boyle bir sey yok. kilciksiz rezalet resmen.

    fakat gel gor ki bu baslik 3-4 ay sonra, kasla goz arasinda mahkeme karariyla silinecektir. at fava bekle.

  • the last of us (dizi)

    --- spoiler ---

    joel'un salginin nasil basladigina dair aciklamasinin arkaplanini guzel kurgulamislar.

    1. birinci bolumde sarah bunlara pancake yapmak istiyor ama evde pancake mix yok.
    2. tommy, joel ve sarah evden cikarken bahcede oturan komsu biskuvi veriyor, almiyorlar.
    3. sarah okuldan sonra komsuya dondugunde, komsu kurabiye yapiyor ama cikolatali degil uzumlu yaptigi icin yemiyor.
    4. gunun sonunda joel dogum gunu icin kek almayi unutuyor.

    yani salginin basinda joel, sarah ve tommy tamamen sansa kurtuluyorlar.

    https://www.businessinsider.com/…ead-started-2023-1

    --- spoiler ---

  • introsu atlanmayan diziler

    (daha once yazilmis bu ama...)

    the expanse'in introsu benim icin bu introlardan biri. bsg introsu bile belli bir zaman sonra baymaya basliyor ama the expanse oyle degil. cok asiriya kacmayan bir tonu var. (bsg'de bi yerden sonra davullar giriyor, kafam kaldirmiyor bir sezondan sonra) her sezon goruntuler biraz degisiyor. melodinin kendisi butun sezonlara uyuyor ve intronun genel akisi asagi yukari hep ayni: dinlerken ve izlerken rahatsiz etmiyor.

  • 18 temmuz 2021 jahrein'in tweeti

    her sey iyi guzel de, liyakat liyakat derken kendisinin bagimsiz milletvekili adayi olmasi ironik.

    siyaset bilimi mi okumus diye baktim, adam universiteyi son sinifta birakmis.

    nerede simdi o arkasina sigindigi liyakat?

  • güler sabancı eda taşpınar ilişkisi

    kozmos kimseyi clubhouse'ta erol kose takip ettirecek ve hatta actigi odaya girip 10 dk bekletecek kadar dusurmesin.

  • kızının şu anda ırzına geçiyorum

    bunu ve bunun gibileri ortbas eden politikacilar varsa eger, sebebi bunlar gibilere adaleti isletirlerse, gun gelecek kendi yedikleri boklar da dokulecek ortaya.

    20 yil boyunca takim tutar gibi oy verenlerin eserlerinden biri.

    arka arkaya 2 tane duzgun cumle kuramayan ehonomiy cogiy dayilari sayesinde tum ulke cehenneme dondu resmen.

  • 1 ekim 2020 türkiye'de hayat pahalılığı

    isin acisi ne biliyor musun:

    hayat sadece sana pahali. onlara sorsan marketlerdeki fiyatlari bilmezler. ortulu odeneklerin limiti yok, kimin umrunda olur ki mutfak masrafi?

    ve bu umursamazligi mumkun kilan sizin vergileriniz.

    oy verirken, oy verdiginiz insanlarin cebinizden kesilen vergilerinizi de yonetecek insanlar oldugu bilinciyle verseydiniz boyle olmazdi.

  • 12 aralık 2019 abd'nin ermeni soykırımını kabulü

    abd'ye karsi eliniz guclu durabilmeniz icin 3 temel unsura ihtiyaciniz var:

    1) cografi guvenlik,
    2) ekonomik guvenlik,
    3) askeri istikrar.

    bunlar abd'nin sahip oldugu temel stratejik ozellikler. daha da genisletilebilir ama bu ucu en olmazsa olmaz temelidir.

    rakibinize karsi elinizde koz bulundurabilmek icin rakibinizin en az minimumu kadar temele sahip olmaniz gerekir. (hatta rakibinizin olabilecek en iyi kosullarda oldugunu varsaymaniz faydaniza olacaktir. ataturk strateji kitabinda bunlari anlatiyor hep.)

    akp hukumeti,

    1) suriye'nin ic islerinin karismasina canak tutarak bulundugu bolgeyi destabilize etti,

    2) tarimdan tut teknolojiye her konuda ulkeyi di$a bagimli hale getirerek ekonomisini kolayca manipule edilebilecek noktaya getirererek tehlikeye atti,

    3) ordunun hali zaten ortada.

    abd bugun turkiye'yi istemese de ezmek zorunda; cunku mevcut kosullarda ezmemesi mumkun degil.

    ezene degil ezdirene sovun.

  • where are you from sorusuna turkey diyememek

    kaldi ki diyelim turkey demedin, atiyorum germany dedin. karsindaki almanlara karsi irkciysa ne yapacaksin? karsindaki malsa sen kendini bozarak karsindakini duzeltemezsin.

    abd hakkinda bir iki de ben eyyorlayayim:

    abd cok buyuk bir yer ve abd'ye dair her konuda oldugu gibi bu konuda da tek bir genelleme yapmak yanlis olur.

    ustunkoru anlatmak gerekirse, abd'de bu sorunun cevabini verdiginizde karsinizdaki kisinin egitim seviyesine gore tepki alirsiniz. abd'nin her yerinde insanlar super anlayisliymis gibi liberal masturbasyon yapmaya gerek yok burada* insanlara bunlari anlatirken. kendi icinde bile kuzey-guney irkciligi yapan tipler var hala.

    turkiye'yi bilmeyenler aval aval bakar "orasi neresi lan?" seklinde. olabilir, bilmeyebilir. senin benim ezbere guney afrika ulkelerini bilmedigimiz gibi, hic ilgilenmedigi bir seydir.

    fakat son zamanlarda boyle bir sey mumkun degil, orco cnn bile kuzey suriye'de kurt katliami yapiyormusuz gibi gunlerce haber yaptigi icin. eskiden turkiye'yi bilmeyenler simdi iran gibi bir yer seklinde hayal ediyorlardir bu haberler yuzunden.

    fox news gibi full propaganda kanallardan haberlerle beyni yikanan cahil cuheyla kesim bir surat ek$itebilir ama acik acik discrimination yapamaz. onlarla sonra zaten muhabbetiniz olmayacagi icin onemli degildir.

    turkiye'ye gitmis gormus veya bolgeye dair kitaplar okumus egitimli insanlarla insan gibi muhabbet edersiniz (mufettisin bahsettigi gibi)

    yaklasik 9 yildir ben hicbir zaman geldigim yeri gizleme ihtiyaci duymadim. orijinim yuzunden benimle arkadaslik dostluk etmeyecek insan benim icin zaten luzumsuz insandir. siz de utanmayin geldiginiz yerden. ataturk'un kurdugu turkiye cumhuriyetinin evlatlari olarak elalemin onunde ezilip buzulmek degil, karakterli durmaktir gorevimiz. turkey deyince begenmeyen siktirip gidebilir eksik olsunlar.

  • 780 metreden babun vuran avcı

    schindler's list'te ralph fiennes'in balkon sahnesini hatirlatan, yedigi bokun farkinda olan birinin maharet gibi koydugu video.

    "comments are disabled for this video."

    o sahneyi hatirladim cunku gidip boyle babun vuran insan, bir savas aninda cikip insanlari da boyle vurmaktan cekince duymaz.

  • 10 yıldır araba kullanıp hiç kaza yapmamış insan

    cok dikkatli araba kullaninca atla deve degil.

    trafikte kaza yapmamanin puf noktasi, herkesi beyinsiz ve sizi oldurmek icin yola cikmis kabul edip surmek. arabayi bir ww2 sava$ pilotu gibi surun. ciddiyim.

    6 yil boyunca haftanin neredeyse her gunu toplamda en az 80 km yol gittim geldim, bu surec boyunca dikkatli davranmasam en az 6 tane ciddi kazaya bulasmis olabilirdim. bir tanesi sinyalimi yaktiktan hemen sonra 100 metre oteden hizlanip gecmemi engelleyen o.c. yuzunden kamyon altina girmeli. altidan sonra saymayi biraktigim icin kesin bilmiyorum sayisini ama bir ara ciddi ciddi sayisini tuttum bunun.

    simdi trafigi daha sakin bir yerde oturuyorum ve gunluk yaptigim yol 10km toplamda. ne zaman $ehre gitsem yine geriliyorum cunku cogunluk gercekten beyinsiz gibi araba kullaniyor. (otobanda kaza hic eksik olmaz telefonla oynayan embesiller yuzunden)

  • pokemon detective pikachu

    filmi bilmem de, o pikachu'nun oyle tuylu tuylu pelu$ oyuncagi cikarsa -ki kesin cikacak oyuncak satmak icin oyle tasarlamislar- eger yasimdan basimdan utanmadan alacagim bir tane, ona bir oda verecegim. bir odasi olacak.

    (bkz: babam ve pikachum)

  • türkiye'de bilimin gelişmesi için yapılabilecekler

    turkiye'de bilim gelisir. universitelerin basina tarak kurek adamlarin yerine hakeden adamlari getirseler, biraz universitelerin odeneklerini arttirsalar yapilir.

    turkiye'de bilim gelismez diyenler $u linke bakip ibret alabilirler:

    https://archive.ics.uci.edu/… of handwritten digits

    turkiye'de 1998 yilinda machine learning arastirmalari yapilabiliyordu. hani bugun her yerde adini duydugunuz machine learning. benim bu calismadan a.i. dersinde hocanin proje icin dataset gostermesiyle haberim oldu. akp butun adam akilli universitelere yandas rektorlerini atayip irzina gectikten sonra turkiye'deki universite profili "turkiye'de bilim gelismez"e indi ama bir zamanlar hayli hayli gelistiriliyordu.

    zamaninda liseye yeni baslamisken de yine bogazici'nden bir ogrencinin image processing yardimi ile ozel renkli bir eldiveni takip edebilen sisteminin demosunu gormustum. o zamanlar daha dogru duzgun dijital fotograf makinesi yoktu piyasada. adam kiytirik webcam ile yapmisti.

    yapan yapiyor anlayacaginiz.

  • 11 temmuz 2018 adnan oktar'ın gözaltına alınması

    icimin yaglari eriyor, ohhh daha cok gozaltina alin bunlari.

    bunlar zamaninda burada allah kitap basliklarina yazan suserlarin sisteme kayitli email adreslerine bir sekilde ulasip (o adresleri veren sorumlunun da ta amk bu arada), bunlari pastebin'de tutup saga sola paslayarak dava acmak icin kullaniyorlardi.

    benim de kisisel emailim o listelerden birinde cikmisti. kendine bu adnan delisinin avukati tarafindan dava acilan ve sozlukten baska bir yerde kullanmadigi emailini google'da aratan bir yazar bulmustu da haber vermisti bana da. ben yurtdisinda oldugum icin bana pek ellesemediler ama bu adamlara karsi ki$isel garezim var.

    ben sonra bu email listelerini derleyenlerin tekerine comak sokmak icin, bunlarda o listeleri baska bir yerde yedekleyek beyin olmadigina guvenerek pastebin'e kallavi bir privacy temali email atip sildirttim onlarin kulliyatini.

    bunlar bir donem kac insanin hayatini zehir ettiler bilmiyorum. ama umarim ki o yaptiklarinin karsiligini aci aci cikartirlar o "musluman" gotlerinden.

    bu adamlarin hakkinda kedicik falan yazarak $irinle$tirenlere de kafam girsin. gerizekalilar. bunlar halka topluma zararli adamlar. bir sike de goygoy yapmayin.

  • hp'nin yeni logosu

  • 17 yaşındaki öğrencisiyle aşk yaşayan öğretmen

    boyle haberlerde ilgili kisinin calistigi okulu ve bransini harfi harfine acik acik yazip, ismini ise sadece bas harflerini yazarak sansurleyen editorler beni benden aliyor. yillardir boyle. ezberlemisler onceden gelenlerden gorduklerini, kimse de demiyor ki aga bu ne? cunku ismini yazmayinca o lisede hic kimse anlamayacak muzik ogretmeni l.k. kim. ayni lisede ismi l.k. olan yuzlerce muzik ogretmeni var ya..

  • 17 şubat 2017 şanlıurfa patlaması

    (bkz: gecen yine vicdan masturbasyonu yapiyorum)

    son yillarda hortlayan her patlamadan sonra saga sola cemkirengillerden gina geldi artik.

    zamaninda kendine bop esbakaniyim diyen adamin ve teskilatinin 15 yildir "yeaea oyle degildir yok artik ehehe" diye diye her cesit "yok artik" denilecek her olayi yapmasina goz yumdunuz.

    simdi gelip burada milletin survivor'ina laf etmeyin aglak aglak.

    kimse kimsenin zerre umrunda degil kendinizi kandirmayin. insanlar birbirlerini umursuyor olsaydi eger malum deliyi yillar once indirirlerdi birlikte olup. patlama olmasa sanliurfa'daki insanlarin refahi veya yasam kosullari sanki umrundaydi.. 3 yasinda cocuk olmusmus.. yasa bakarak daha farkli uzuluyorsaniz zaten insanliginiz defolu, terzide duzelttirin. bu kafayla 3 yasindaki cocuk da olur 30 yasinda adam da 90 yasinda dede de. senelerdir cesit cesit insan oluyor da ne yaptiniz olmemeleri icin, survivorcilara laf etmekten baska?

    75 milyon insan bir olup 1 delinin haddinden gelemiyorsa ben de gider survivor izlerdim.

  • donald trump

    gecen nyt'den biriyle bir roportaj yapmis telefon uzerinden, ve beyaz saray'daki telefonlari cok begendigini soylemis.

    "hayatimda kullandigim en guzel telefonlar bunlar!" demis.

    okurken kahkaha attim. yazik bu adami baskan yapan halka.

    universiteli arkadaslarim arasindan beyin sahibi olanlarin hepsi bu adamin baskanligindan ve soylemlerinden utanc duyuyor. turkiye'de rte karsiti olup da buraya gelip bu adami savunanlara ise ben akil erdiremiyorum.

    senelerdir akp'nin sacmaliklarini gordugum icin siyasetin zihin enerjisi harcamaya degmeyecek bir sey olduguna kanaat getireli cok oluyor; oyle ki bir tanesine "takma bu kadar" demeye yeltendim, agzima sicti affedersiniz.

    trump'in baskan olmasinin arkaplani 8-10 yillik obama karsitligi vs. mevzular degil, cok gerilere kadar giden problemlerin sonucu: son 30-40 yildaki amerikan egitim duzeni.

    goren de zanneder ki 3 kusak amerikaliyim. degil. daha once eyyorlamistim, simdi acip bakmaya bulmaya useniyorum fakat edecegim lafin ozeti su:

    30 yil once 1 yillik universite harcini orta direk bir amerikali yazin calisarak cikartabiliyorken, bugun ogrenciler senelerce odeyecekleri borclarin altina giriyorlar, deli gibi burs kovaliyorlar, arka arkaya 2-3 iste calisiyorlar universite bitirebilmek icin.

    hatta borc alamayanlardan bir kismi sirf okuyabilmek icin orduya giriyor, ordu indirimlerinden burslarindan yararlanarak okumaya calisiyor. hep soyluyorum; bizim memlekette askerden kacmak icin okuyanlara kupe olmali sosyal devlet ve parasiz egitim denen nimetler. elalem okuyabilmek icin silah altina giriyor.

    bugun akli selim amerikalilarin endisesi, yuksek egitimin orta kesim amerikalinin ulasamayacagi kadar pahalilasmasi ve anadan babadan zengin olmayan genclerin tamamen cehalete terkedilme ihtimali.

    trump gibi bir tipi bugun baskan yapan potansiyelin koku belki 30, belki 40 yillik egitim sorunu.

    ondan sonra hanimlar beyler... bakin ne oldu?

    son 3-4 gundur ortaliklarda carl sagan'in su yazdiklari dolaniyor, the demon-haunted world'den alinti:

    "ı have a foreboding of an america in my children’s or grandchildren’s time – when the united states is a service and information economy; when nearly all the manufacturing industries have slipped away to other countries; when awesome technological powers are in the hands of a very few, and no one representing the public interest can even grasp the issues; when the people have lost the ability to set their own agendas or knowledgeably question those in authority; when, clutching our crystals and nervously consulting our horoscopes, our critical faculties in decline, unable to distinguish between what feels good and what’s true, we slide, almost without noticing, back into superstition and darkness."

    "omg carl sagan gelecegi ongormus :o :o" seklinde aklini kaybetti bir takim cevreler son 3-4 gundur. oysa ki carl sagan gelecegi degil, icinde yasadigi donemde icine sicilmakta olan egitim sistemini ve toplumun icine dusmekte oldugu cehaleti gordu.

    trump kampanyasi boyunca sergiledigi, toplumsal cehaletin gucunu arkasina alarak ivmelenen tutumuyla baskan olmasi halinde neler olacaginin isaretlerini veriyordu. bu oyle bir cehalet ki, trump secmenleriyle yapilan sokak roportajlarindan birinde adolf hitler'in irkci soylemlerine katilip katilmadiklari sanki trump soylemis gibi soruluyor, secmen kisi de katildigini beyan ediyordu. hitler'in soylemi oldugunu ogrenince beti benzi atiyordu tabii, o ayri.

    bunlar hep cehaletin eseridir.

    eyyorlamam bu kadar.

    ----------------------------------------

    bu arada: (bkz: #65886426)

  • bugünkü bilgi ile 2000 yıl önce yaşamak

    tek basina gidilmesi halinde kanimca 2 farkli sekilde sonuclanabilecek durum. kalabalikca gidilirse isler degisir.

    1) feci sekilde oldurulmek:
    bugunku bilginizi yirtik dondan cikar gibi 2000 yil onceki insanlara gostermeye kalktiginiz durumda, elinizde ikna ve tehdit edici bir unsur olmamasi durumunda icine dustugunuz halk buyuk ihtimalle bir gece evinizi basar, asiri fikirlerinizden oturu hunharca oldururdu sizi. kendi doneminde dogup da ileri fikirleri yuzunden oldurulen, fikirleri seneler sonra anlasilmis cok dusunur var tarihte. sen gelmissin 2000 yil oteden, 2000 yil otesinin zihniyetiyle fazla goze batarsan uzun sure sag kalma olasiligin dusuk olabilir.

    2) bugunku bilgi ile tek basina bir halt yapamayacaginizi anlayip sakin bir hayat yasamak icin bu bilgiyi fazla aciga cikartmadan kullanmak:
    bu da, kuvvetle muhtemel insanligin binlerce yillik kolektif bilgi birikimine tek basiniza hakim olmamakla birlikte, hadi diyelim asagi yukari hakim oldunuz; tek basiniza bu bilgiyi 2000 yil oncesinin kosullarinda faydaya donusturemeyeceginin farkina varabilecek kadar uyanik bunyelerin basina gelecek bir olasi son.

    oturup iki saat primitive technology izlemek kadar kolay olsaydi bu isler keske.

    bugunku bilgiyle 2000 yil oncesine gitmeniz, aslinda ne kadar aciz oldugunuzu yuzunuze cayir cayir carpacaktir. bizler hepimiz bizden oncekilerin omuzlari uzerinde duruyor ve yukseliyoruz. buradan kalkip oraya sicramamiz halinde bir hiciz. bu gunlere kolay kolay gelinmedi. fakat ne yazik ki insanligin geneli, bu gunlere gelene kadar harcanmis cabalarin ve emeklerin karsiligini ve hakkini verecek sekilde yasamiyor. bu yuzden de insanligin bu kolektif basarisini goremiyoruz. onun yerine, "2000 yil oncesine bugunku bilgiyle gitsek nolur ehehe" tipi sikko fanteziler kasiyoruz. hicbir sey olmaz cunku sen bu kolektif birikimle yogurulan bu medeniyetin bir bireyisin. o birikimin bulunmadigi bir cagda, sen de bir hicsin.

    ben simdi 5 asir otesinin bilgi birikimine sahibim desem, ortada bu birikimi hazmedebilecek seviyede bir medeniyet ve bu bilgiyi teknolojiye cevirebilecek imkanlar yokken, kime ne faydasi olacak bunun?

    isaac asimov bu konu hakkinda soyle demisti zamaninda:
    "the saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom." / "(simdiki) hayatimizin en uzuntu verici hususu; bilimin, toplumun hazmedebileceginden daha hizli bir sekilde bilgiye ulasiyor olmasidir."

    belki bu bilgiyi detayina kadar kitaplastirabilirseniz bir faydaniz dokunabilir, gelecek nesiller ipin ucunu yakalayip goturebilir. (zaten insanlik tarihinde olan bu)

    bu konuyu biraz dolayli yoldan da olsa isleyen bir star trek the next generation bolumu var hali hazirda. adina da derler the inner light.