hashasiyun5
profili

  • türkiye'de yaşamaya tahammül edebilmenin yolu

    ıfade etmek istediğim şu aslında: günümüz türkiye'sinden memnun olmayan, böyle olmaması gerektiğini düşünen fakat burda yaşamaktan başka da seçeneği bulunmayan benim de içinde bulunduğum çok ciddi bir kesim var. bu insanların kendilerini bu ülkenin "vatandaşı" yani sahibi olarak görerek onurlu birer insan olarak yaşama şansı kalmadı. ne bir hayal kurabiliyorlar ne de bu günlerini geçmiş umutlarına uygun yaşayabiliyorlar. ben mesela, evdeyken evimden dışarı çıkamıyorum.. kapı komşumla selamlaşamıyorum çünkü en kibar olanının nefret sadece gözlerinde. neredeyse bütün akrabalarımla da iletişimi kestim. kaba olanlarıyla karşılaşmaya korkar oldum. işyerimdeyken kendimi tamamen saklamam gerekiyor artık çünkü bir ihbar telefonunun ucunda herşey.

    bu şekilde yaşamaya hakkaten can dayanmıyor. yoruyor insanı.

    bi çare arıyordum epeydir ve galiba buldum. hazırlık süreci baya sancılı ama başka çare olmadığını kabul ettiğinizde kolaylaşıyor. anlatayım efendim.

    bu ülkeye dair bütün duygusal bağlılığınızı kesmek ve hasbel kader bu ülkede doğmuş bir yabancı olduğunuzu içselleştirmek. bu her şeyden ama her şeyden vazgeçmeyi gerektiriyor. bu ülkeye ait olmadığınızı, başkalarının ülkesinde başkalarının kültüründe başkalarının kurallarıyla yaşamak zorunda oldugunuzu kabul etmek ve kendinizi bu yönde ikna etmek. biliyorum, ilk etapta yüzünüze küfür ediliyormuş gibi geliyor ama üzerine düşündüğünüzde daha hayırlı bir yol olmadığına bir şekilde ikna oluyorsunuz. çok zor bir durum bu hatta belki birazda onursuzca ama düşünün bakalım camdan baktığınızda kendinizi parçası olarak görebildiğiniz ne var? size birlikte yaşamanın güzel olduğunu hissettiren bir tek detay görebiliyormusunuz? eğer göremiyorsanız ya kendinizi çürüteceksiniz yada dediğimi yapacaksınız.
    ben yapmaya karar verdim. kesin olarak hiç bir siyasi tartışmanın içinde yada tarafında olmayacağım. türkiye menşeli hiç bir haber kaynağını takip etmeyeceğim. ilk iş telefondaki haber uygulamalarını kaldırdım zaten. gücüm yettiğince günü güzel yaşamaya ve her nerede bir kanun varsa uymaya çalışacağım.

    bunu yapacağım. benim olmayan ve bana ben olmayı çok gören bu ülkede en azından akıl sağlığıma zarar gelmemesi için direnmekten vaz geçip ben buralı değilim diyeceğim.
    size de tavsiye ederim.

  • türkiye'den siktir olup gitmek

    hiç de öyle zor değildir.
    size anlatayım..

    bir kuzenim var, ilk okul mezunu ve herhangi bir geçerli mesleği yok. 6 yıl önce havalimanına yolcu getirip götüren küçük bir firmada minibüs şoförlugu yaptı bir yıl kadar. ingilizceyi burda öğrenmeye başladı, düşün! son 5 yılda küçük otellerde temizlik görevlisi olarak başlayıp resepsiyonluğa kadar farklı pozisyonlarda çalıştı, en büyük özelliği hiç bir kompleksinin olmaması ve sürekli öğrenmeye açık olmasıdır.
    bu 5 yıl içinde 20 civarında yakın yada uzak ülke gezdi ve dünyanın türkiye'den ibaret olmadığını gördü. her gittiği yerden "ulan ben burda türkiye'deki kadar çalışsam kral olurum amk" diye mesaj attı. sonra, yaz başında hepinizin yaşamak için hayaller kurduğunuz bir ülkeye gitmek için vize başvurusu yaptı. verdiler amk. 23 eylülde atladı gitti. iki gün sokakta yattı, onu biliyorum. sonra bi fabrikada kaçak olarak çalışmaya başladı. saati 12 dolar civarı bi ücrete raflara mal diziyor. kendi isteğiyle haftada 50 saat çalışıyor. dün, yani 4 kasım 2016 da siyasi sığınma başvurusunu yaptı. şimdi en az bir yıl boyunca kimse karışmayacak. işine devam ediyor. bundan sonra kaçak mı yoksa yasal mı çalışır bilmiyorum ama adam en az bir yıl boyunca sizin hayalini kurduğunuz hayatı yaşayacak. ve büyük ihtimalle başvurusu kabul edilince ordan bize nanik yapacak.

    bizde göt yok olm. bizde göt yok. göt olsa zaten ülkenin bu hale gelmesine izin vermezdik.

  • sapphire avm'nin yarısından fazlasının boş olması

    istanbul'un en büyük avm yatırımlarından biri olan sapphire avm nin en yoğun olması gereken giriş katı dahil her katındaki dükkanların en az üçte ikisinin boş olması durumu. kalanlarında da in cin top oynuyor. burası daha bir sene önce tamamen doluydu.
    geçen hafta pazar günü samandıra'daki rings avmye gittim h&m de bir ürün değiştirmek için, koca avmde toplam 11 tane, evet onbir tame açık dükkan vardı, üzüldüm ama zaten yanlış yatırımdı dedim. yeri kötü falan. fakat bugün uzun zaman sonra sapphire'e gelince anladımki durum genelde böyle.
    metro sayesinde ulaşımı bu kadar kolay olan bi çarşıda, kredi kartı limitlerinin arttırıldığı, taksit sayısının 870 e çıkartıldığı bir dönemde bile durum buysa kesin olarak kriz yoktur. insanlar bilinçlenmiş ve avmlerden vaz geçmişlerdir.

  • 34 tjb 86 plakalı ticari taksi

    ön edit: az önce misafirimi havalimanına uğurladım. şimdi biraz daha sakin yazabilirim. arkadaşlar kimsenin kellesini falan istemiyoruz. derdimiz sırf bu herifle de değil zaten. bu türkiye'de varolan, her an birimizin yada bir yakınımızın başına gelebilecek bir sorun. hemen hepimizin en az bir tanıdığının basina gelebilecek bi hadise. öte yandan ülkenin imajını da etkileyen bir konu. ülke imajı denince siyasilerin temsilettigi degerlere bakarak "ya imaj mı var zaten" demekle olmuyor. yurtdışında türküm dediğinde insanların hissettiklerini direk etkileyen konular bunlar. daha önce defalarca olduğu gibi ekşi sözlükte gündeme gelmesi halinde belki de sorunun çözümü yönünde atılacak adımlara vesile olacak. yoksa hakkaten masamın üzerinde kelle görme isteğiyle açmadım başlığı. birde hazır gündem olmuşken söyleyeyim: taksim ve sultanahmet civarında turistleri avlamak için bekleyen ikinci bir grup daha var. bunlar genelde yalnız erkek turistlere yanaşıp arkadaşmış gibi sohbet edip "gel bi bira ısmarlayayım sana" diyerek bi yerlere götürüyorlar. gittikleri mekanda daha turist kişi ne olduğunu anlayamadan masa donatılıyor şişelerle. turist hiç birşeye dokunmadan korkup kalmak isteyince de 3000, 5000 artık ne gelirse içlerinden hesap getirip zorla gasp ediyorlar. daha 3 hafta önce hollanda'dadan israil'e fotoğraf çekmek için giden, bu esnada da transit uçuşu için istanbul'da bir gece geçirecek olan 19 yaşında bir çocuğu misafir ettim. akşam sultanahmet meydanında fotoğraf çekerken yine biri yanaşıyor ve bir yere gidiyorlar. hesap geliyor 3000 lira. çocuğun cebindeki taksi parasına kadar alıp kartında ne varsa çekiyorlar. ağlayarak anlattı "bir senedir para biriktiriyordum bu gezi için, şimdi beş parasız kaldım, israilde ne yiyeceğim, anneme babama nasıl anlatacağım" diye. gidemedi tabi israil'e. 6 gün daha benim yanımda kaldı, ben ne yediysem onu yedi, sonra dönüş günü gelince de taksi parasını ben verdim de havalimanına gitti. soyleyemedi ailesine.
    şimdi bu çocuğun türkiye'le ilgili duygularını kim değiştirebilir?

    15 dakika önce misafirim olan turistleri taksimden sultanahmet'e getirip 74 lira isteyen ***adamın kullandığı taksi.
    ayrıca google map e bakacağım ayağına telefonun ekran kilidini öğrenmeye çalışıp telefonu çalmaya yeltendi. misafirin ücreti ödemek için verdiği 200 tl ye karşılık gömlek cebinden çıkardığı sahte 100 tl yi verip kaçmaya çalışırken misafire de çarptı.
    rica ediyorum bi el atın da gündem olsun. belki bu ***adamlara ders verecek bir sonuca sebep olur.

    edit: öncelikle 10 dakika içinde gündem olacak desteği verdiğiniz için teşekkür ederim. polisi aramam gerektiğinin farkındayım ama misafirim akşam 7 uçağıyla ulkesine dönüyor, birincisi resmi işlemlerle uğraşırken uçağını kaçırmasını istemiyorum. ikincisi bu konuların burada gündem olmadıkça sonuç getirmediğinin zannediyorum hepimiz farkındayız.

    edit2: uyarı uzerine küfürler silindi.

    edit3: aynı adam muhtemelen taksimde yeni avlarını bekliyor. polislerin taksiyi bulmaları halinde hem taksicinin üzerinden cikacak sahte paralar sayesinde hem de taksimetreyi kontrol ettirip oynanmış olduğunu ispatlamalarıyla taksiciyi suçlayacak yeterli delile ulaşmış olacaklar.

    edit4: fotoğraf
    aynı plakayla birden fazla taksi bile olabilir. doğru taksi bu.

    edit5: az önce twitter üzerinden @ibbbeyazmasa ya şu mesajı gönderdim:

    "merhaba. bugün ekşi sözlükte gündeme gelen 34 tjb 86 plakalı taksi ile ilgili başlığı ben açtım. konuyla ilgili daha fazla detay verebilirim fakat durumun mağduru olan misafirim bu akşam saat 7 uçağıyla ülkesine gitti. dolayısıyla şahsen şikayetçi olması mümkün değil. ılgili başlıkta da belirttiğim gibi taksinin taksimetresi kontrol edilirse zaten oynanmış olacağı görülebilir.
    burdan vereceğiniz cevabı ekşi sözlükteki ilgili yazı da da paylaşacağım. şimdiden ilginiz için teşekkür ederim."

    kimlik bilgileri dışında yukarıdaki gibidir.
    verecekleri cevabı da buradan paylaşacağım. herkese teşekkürler.

  • abdullah çakıroğlu'nun tekrar gözaltına alınması

    nöbetçi savcılık tarafından hakkında halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçundan yeniden yakalama kararı çıkarılmış.
    işte dogru suçlama buydu. ıngilteredeydi galiba, adamın birine tacizden 2, ingiliz kızlarının özgürce gezme hakkına saldırıdan 22 yıl hapis vermişti bi hakim. inşallah suclamanın arkasında dururlar.

    edit:kaynak